Behaviour change in response to the MTAA-training

In maart en april 2011 hebben 2 Groningse geneeskundestudenten onderzoek gedaan naar het effect van de BCC (Behaviour Change Communication) trainingen.

Eline Hamilton en Wilma van Veen

Ze hebben zich hierbij gericht op de negatieve en discordant (één HIV positief en één HIV negatief) koppels. Samen met fieldworkers Juma en Caroline gingen zij op motorfietsen het veld in om de stellen thuis te interviewen. In totaal zijn er 76 koppels geïnterviewd, waarbij hun kennis over HIV/Aids werd getest en de invloed op hun levensstijl werd bepaald.

 

De conclusie van het onderzoek is dat de training een enorme positieve impact op hun leven heeft. De belangrijkste  resultaten voor alle deelnemers zijn:

  • goede kennis over HIV/Aids en inzicht in de transmissierisico’s,  bijvoorbeeld door deelname aan traditionele activiteiten.
  • stabielere relaties: meer trouw en minder buitenechtelijke seksuele contacten.
  • een evenwichtiger gezinsleven.

Vooral de invloed van de trainingen op de discordant koppels bleek bijzonder imposant. Hoewel het vaak voorkomt dat een huwelijk strandt wanneer één van beide partners positief blijkt te zijn, hebben de getrainde koppels juist een sterkere relatie gekregen. MTAA leerde hen hoe ze met HIV een goed en gezond leven kunnen leiden. Dit was voor velen een eyeopener, omdat de algemeen heersende opvatting was dat je ten dode opgeschreven bent wanneer je HIV positief bent. Ook zorgde de training ervoor dat hun schaamte verdween en leerden ze taboes doorbreken.

Alle koppels zijn MTAA zeer dankbaar en zijn erg gemotiveerd om de verworven kennis in hun gemeenschap te verspreiden.

 

.

 

Reageren is niet mogelijk