Feestelijke afronding van vier weken training

Op 25 november 2011 is het zover: Achtendertig discordant couples hebben hun training erop zitten. Vandaag is de graduation, met als hoogtepunt de uitreiking van de certificaten.

Een ooggetuigenverslagje. Door modder en regen gaan wij met een weigerachtige auto op weg naar de in allerijl naar een kerkgebouw verplaatste bijeenkomst.We worden desondanks ingehaald met zang en dans.

Een ieder staat op, stelt zich voor en vertelt zijn HIV-status. De verhalen komen los. Terwijl de mannen en vrouwen elkaar aanvankelijk nauwelijks aanraken en apart zijn gaan zitten, worden de armen nu om elkaars schouders geslagen. Van verwijdering naar toenadering.

“Vandaag is onze werkelijke huwelijksdag; this certificate is a certificate of marriage!” zegt de chairman in een korte speech. Het verschil is enorm, hun leven is totaal veranderd. Wanhoop en isolatie heeft plaats gemaakt voor een wil tot leven en om elkaar geven. Ondanks de variatie in leeftijden is dit de meest hechte groep tot nu toe; de leden zijn van plan elkaar alle nodige steun blijven bieden, nu en in de toekomst.

Blije gezichten

Twee vergenoegde deelnemers

Reageren is niet mogelijk