Discordant couples

Ons bezoek in maart aan de discordant couples werd weer een emotionele gebeurtenis.

We worden ontvangen door een groep vrolijk zingende en dansende mensen midden in het veld. We lopend dansend mee naar een van de huisjes, waar een bijeenkomst volgt met de echtparen.

Ontvangst

Op de banken in rijen achter elkaar gezeten staat de een na de ander op en zegt: ‘My name is…. , I am positively living.’ ‘My name is…. I am negatively living.’

Luisteren naar elkaars verhalen

De man die op de foto hierboven zijn verhaal vertelt, heeft twee vrouwen, de vrouw met de baby is  HIV-positief, de vrouw ernaast is negatief, zelf is hij ook negatief.
De zelfbewuste en rustige wijze, waarop mensen over hun status vertellen is zo indrukwekkend, dat de tranen je in de ogen springen.
Enkelen doen verslag hoe ze voor de training bijna uit elkaar gingen en er maar op los leefden, en hoe MTAA hun leven veranderd heeft. Alle 30 koppels zijn nog bij elkaar; de partners kijken elkaar liefdevol aan, terwijl dergelijke paren in de rest van Kenia geen kans hebben op een blijvend samenzijn. Als de man negatief is en de vrouw positief, vertrekt hij onmiddellijk en neem een andere vrouw. De vrouwen  moeten zich dan maar zien te redden. Zo gaat het bijna overal.
Er is een nieuwe groep van 30 discordant couples, na het testen van 600 mensen tijdens een testcamagne door de regering. Zij wachten op training. Wij doen ons uiterste best om juist deze mensen met voorrang op het programma te zetten.

Reageren is niet mogelijk