Seropositieve Jeugd wordt Ambassador voor positief leven met HIV

Sinds april 2016 traint MTAA ook HIV-positieve adolescenten (10-18 jaar). Zij vormen de eerste generatie die het virus vanaf de geboorte met zich meedraagt en die dankzij medicatie overleeft. De trainingen zijn mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van een Nederlandse vriend en een andere belangrijke donor.
groep-met-motor


In april kwam slechts een deel van de groep opdagen, en bijna niemend durfde ervoor uit te komen HIV-positief te zijn. In augustus en en december was de belangstelling van de jongeren en hun ouders of verzorgers zeer groot. Het ‘uit de kast komen’ is een moeizaam maar succesvol proces geweest dat maanden in beslag heeft genomen. In december roepen de jongeren uit volle borst ‘wij zijn de Ambassadors’ en is er een en al openheid over hun situatie.
Dat is het resultaat van de drie intensieve trainingsweken, met voorlichting en interactieve lessen over alle zaken die hen direct raken. Zoals:

– lessen en voorlichting over HIV en Aids. Het is belangrijk kennis over je aandoening te hebben
– hoe kun je positief leven met HIV en Aids en het daaraan verbonden stigma
– voorlichting over HIV-medicatie, het grote belang van daarvan en de risico’s bij niet-inname
– seksualiteit: anatomie, fysiologie, puberteit, kennis verschillende vormen (hetero, homo, transgenders, aseksualiteit), SOA, zwangerschap en preventie, etc.
– je rol als man of vrouw in de gemeenschap
– de invloed van de geneesmiddelen op de kwaliteit van leven en seksualiteit

Tijdens de laatste twee dagen waren alle ouders of caretakers aanwezig. Er werd een inventarisatie van de problemen bij de jongeren en hun ouders/verzorgers gemaakt en gemeenschappelijk werd gezocht naar mogelijke oplossingen. De betrokkenheid van iedereen was evident!
Toen de jongeren gevraagd werd hoe zij hun MTAA-groep wilden noemen kozen zij unaniem voor MTAA Junior Generation. Een sportteam was inmiddels al gevormd. MTAA Nederland gaf alle deelnemers aan het einde van de cursus een rood t-shirt, met in groen de tekst MTAA Junior Generation en Ambassador.

Lees hier – in het Engels – een aantal indringende getuigenissen van de MTAA junior generation, hun verzorgers en counsellors.

Reageren is niet mogelijk