Geslaagde training discordant couples

In oktober en november 2016 gaf MTAA een training aan een nieuwe groep ‘discordant couples’. De opkomst was met 33 stellen boven verwachting. Een aantal deelnemers wist dat ze HIV-positief waren, terwijl hun partner daar niet van op de hoogte was. De angst voor scheiding speelt daarbij een belangrijke rol.

Bij tien stellen bleek de man HIV-positief te zijn, bij de overige ging het om de vrouw(en). Die zijn eerder geneigd dat voor hun partner verborgen te houden, uit angst dat hun huwelijk op de klippen loopt. Tijdens de training leren en ervaren deelnemers dat openheid over en weer een wereld van verschil maakt. Toenadering en versteviging van de onderlinge band in plaats van scheiding is het gevolg.
De partners zijn het meest ontvankelijk voor gedragsverandering wanneer ze nog maar net getest zijn. Na een langer durende geheimhouding door een van de partners is dat moeilijker te bereiken.

Tijdens de bijeenkomsten en discussies kwamen nog veel meer aspecten aan bod, zoals HIV bij polygame partners en het gebruik van Aidsremmers (ARV). Medicijnen worden meestal heimelijk ingenomen; als de omgeving niet veilig is slikken mensen ze niet, met alle gevolgen vandien. Hun angst om gestigmatiseerd te worden is groot. De MTAA-training maakt dat de deelnemers sterker in hun schoenen staan – ze zijn immers niet de enigen. Solidariteit, eerlijkheid en zorgzaamheid zijn sleutelwoorden voor een goede onderlinge band met de partner.

Reageren is niet mogelijk