De voorzitter MTAA NL bezoekt de staf van MTAA KENYA

Over een stoffige weg wandelen we naar het ons bekende kantoortje. We worden heel vriendelijk ontvangen door administrateur Saul en social worker Caro. Later voegen zich de tweede social worker en de financiële man bij het gezelschap en worden flesjes fris aangerukt.

Aan alle wanden vellen met activiteiten. Hoeveel eieren leggen de kippen, hoeveel trainingen zijn er gaande  en wat zijn de plannen voor volgend jaar. Dit laatste is natuurlijk erg afhankelijk van het geld dat er binnen gaat komen.

Naast onze bijdragen wordt er geld gedoneerd door een Amerikaanse  organisatie, AMREF en zijn er de bescheiden inkomsten van de lidmaatschapsgelden van de leden.

De social workers vertellen enthousiast over de uitwisseling van ervaringen met mensen van buiten het gebied. “Onze” getrainde koppels verbijsteren anderen met hun openheid van spreken over het feit dat ze HIV-positief zijn en over seks in het algemeen. Met name de groep “discordant couples”is het paradepaardje van MTAA. Deze groep reist zelfs 100 km naar het noorden (2,5 uur rijden over wegen vol gaten) om hun unieke omgang met elkaar te delen met anderen. Zij laten zien wat veel mensen hier niet kunnen geloven, nl. dat je de seropositieve partner niet hoeft weg te sturen, maar er liefdevol mee kunt verder leven.

De stafleden zitten boordevol plannen voor dit jaar; onder andere  willen ze zich richten op de verspreiding van AIDS tijdens de rituele circumcisies in augustus, die elke twee jaar plaatsvinden. Doelgroep: de ouders, die immers  de enigens zijn die steriel materiaal kunnen eisen en hun zoon bij complicaties naar het ziekenhuis moeten brengen. Verder staan nieuwe trainingen van pas geteste mensen, bezoeken aan scholen en bijeenkomsten van dorpsoudsten op het programma.

Wij overnachten bij de inspirerende en nooit vermoeide Keniaanse voorzitter van MTAA KENYA, Gertrude Lwanga, die net haar hele huis grondig gespoten heeft tegen de muggen, waardoor grote kakkerklakken tevoorschijn komen uit de afvoer. Gelukkig weten we daar wel raad mee.

Met een goed gevoel reizen we terug naar het  noorden, waar ons een cursus voor Keniaanse Family Docters wacht.

Marianne Holtland en Hans Bakker

Reageren is niet mogelijk